Goede Nederlandse Films

18 juni 2014 door


Nederlandse films staan internationaal goed bekend net als Nederlandse filmregisseurs. Denk bijvoorbeeld aan Alex van Warmerdam, Eddy Ter Stal en Paul Verhoeven die vooral veel internationale bekendheid geniet. Toch zijn er ook veel mindere Nederlandse films, leuk om te zien maar niet bijster goed. Heb je nog niet veel Nederlandse films gezien of ben je niet onder de indruk van Nederlandse films. Dan is het tijd om je eens te verdiepen in goede Nederlandse films. Als filmliefhebber mogen de onderstaande films niet ontbreken.

1. Soldaat van Oranje (1977)

soldaat van oranje

Wat ons betreft de beste Nederlandse oorlogsfilm. De film is gebaseerd op het boek van Erik Hazelhoff Roelfezema. Geregisseerd door Paul Verhoeven met in de hoofdrol Rutger Hauer en Jeroen Krabbe.

Soldaat van Oranje is absolute a must see en mag niet ontbreken in je favoriete films aller tijden. De film volgt de tweede wereldoorlog en de Duitse bezetting en vrijheid door de ogen van een groep studenten. Vooral een interessante film voor de mensen zonder enig historisch besef.

2. Zwartboek

zwartboek

Weer een oorlogsfilm rondom de tweede wereldoorlog geregisseerd door Paul Verhoeven. Zwartboek volgt een Joodse zangeres die infiltreert binnen de Duitse Gestapo, om vervolgens een aanslag te plegen. Verhoeven blijkt een veelzijdig regisseur, dat blijkt vooral uit de verschillenden genres en talen films.

Van historische films tot sci-fi, Verhoeven is een alleskunner. Met in de hoofdrol Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman Absoluut een van de betere Nederlandse oorlog film van de afgelopen jaren.

2. Cloaca (2002)

cloaca

Vier oude klasgenoten komen bij ontmoeten elkaar na een lange tijd. Oude vriendschappen bloeien op maar kunnen de vier niet herenigen met elkaar. Uiteindelijke gaan de vier nog vervreemder van elkaar vandaan dan ervoor. Een absolute aanrader, misschien wel een van Nederlands beste geacteerde drama films. Met Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat.

4. Loft (2014)

loft

Is een relatief jonge Nederlandse film (2008) van de regisseer Erik van Looy. Vijf goede vrienden, alle getrouwd hebben samen een geheim. Ze delen een loft met elkaar om een meesters te ontmoeten. Op een dag vinden ze het levenloze lichaam van de meesteres. Omdat er maar vijf sleutels zijn beginnen de vijf mannen elkaar te verdenken van de moord op de meesteres. Loft is een spannende Nederlandse drama/mysterie film, welke absoluut de moeite waard is om een keer te zien.

5. De Tweeling (2002)

de tweeling

De tweeling is oorlogsfilm gebaseerd het boek de tweeling van schrijfster Tessa de Loo en is met 2.5 miljoen verkochte exemplaren een bestseller. De film beschrijft de vriendschap tussen een tweeling gedurende de tweede wereld oorlog. Samen met Zwartboek en Soldaat van Oranje voert De tweeling onze top 2 Nederlandse oorlogsfilms aan. In de hoofdrol Ellen Vogel, En Thekla Reuten.

6. De Aanslag (1986)

de aanslag

De aanslag is een film die gebaseerd is op het boek de ‘de aanslag’ van schrijver Harry Mulisch. Een medewerker van het verzet wordt gedood in de straat waar Anton Steenwijk woont. De man werd neergeschoten voor het huis van de buren. Zijn ouders worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van de man. Wederom een goede oorlog thriller met in de hoofdrol Derek de Lint en Monique van der Ven en John Kraaykamp.

7. Poolse Bruid (1998)

poolse bruid

Volgt het leven van een nuchtere Groningse boer die door omstandigheden opgezadeld raakt met een Poolse prostituee. Tussen de ontsnapte en de nuchtere nogal zwijgzame boer ontstaat een band. De Poolse bruid is een prachtige sfeervolle film, die het niet van de actie moet hebben. De prachtige weidse omgeving van Groningen dragen bij aan die sfeer.

8. Wilde Mossels (2000)

wilde mossels

Wilder mossels is een Nederlandse coming of age film. Drie vrienden leven op het Zeeuwse platte land. Uit verveling zijn de drie altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met hoofdrollen voor Fedja van Huêt, Frank Lammers, Freek Brom.

9. Van God Los (2002)

van god los

Stan een 17 jarige scholier heet een vriendschap met een 2 jaar oudere crimineel Maikel. Stan raakt mede door Maikel in aanraking met het criminele circuit. Op een geven moment gaat het fout iemand wordt gedood tijdens een overval. Dit heeft echter een andere uitwerking dan beiden dachten. De moord trekt de aandacht van de maffia en is het begin van het einde. In de hoofdrollen Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt en Angela Schijf

10. Spoorloos (1998)

spoorloos

Rex en Saskia een jong koppen zijn op vakantie. Ze moeten stoppen bij een busstation in een onbewaakt moment verdwijnt Saskia. Rex doet alles wat in zijn macht ligt de komende drie jaar na de verdwijning om Saskia te vinden. Dan ontvangt hij brieven van haar ontvoerder, die belooft te vertellen wat er precies is gebeurt met Saskia.