Williams: veelzijdig acteur en komiek

21 augustus 2014 door

robin williams pic

Afgelopen week is de acteur Robin Williams (1951-2014) overleden.

Williams leed al een lange tijd aan depressies. Het was algemeen bekend dat de acteur kampte met een bipolaire stoornis, al is dit nooit bevestigd door Williams zelf. Wat als gevolg heeft dat je door je door diepe dalen gaat maar ook hoge pieken kent.

robin williams

Voor mij was het nu pas het juiste moment om aandacht te besteden aan de pas overleden acteur. De intense media aandacht direct na de bekendmaking van het overlijden van Williams vind ik een vorm van lijkenpikkerij en geen recht doen aan de acteur.

De meeste jeugdige zullen Williams niet kennen als acteur, jong volwassenen kunnen films als Mrs.Doubtfire en Jumanji opnoemen bij het vallen van zijn naam. Naast films was Williams ook een respectabel cabaretier waar zijn vroegere roots liggen en speelde in diverse series. Denk bijvoorbeeld aan de reclame baas in de serie The Crazy Ones (2013–2014)

Mijn eerste kennismaking met de acteur was bij het zien van de film Jumanji (1995) Waar hij de rol speelde van Alan Parrish, de zoon van de eigenaar van een schoenenfabriek. De film waarbij een mysterieus bord spel tot leven kwam maakte destijds een diepe indruk op mij en sprak mijn jeugdige verbeelding aan, kon een bordspel echt tot leven komen?

Mrs.Doubtfire (1993) was een klassieker waar Williams de rol vertolkte van een gescheiden vader, die zijn kinderen kwijtraakte na een onredelijke echtscheiding. Om toch de kinderen te zien speelde Williams de rol van Misses Doubfire. De oppas die na verdwijnen van vader een oogje in het zeil moet houden.

robin williams pic

Hoewel het verhaal van de film dun is laat Williams zien dat hij perfect verschillende emoties en rollen kan aannemen, zonder dat het te zoetsappig wordt. Gevoel voor humor en goede acteerprestaties zorgden ervoor dat de film een succes werd. Het mag dan niet beste film uit zijn oeuvre zijn, maar laat goed zijn acteerkwaliteiten zien.

Insomnia

Een compleet andere film waarin de acteur schitterde en andere rol speelde was in Insomnia (2002) door regisseur Walter Finch. Een verdwenen jonge vrouw in een rustig dorp diep in de Amerikaanse wildernis. Met Al Pacino in de rol van slapeloze detective. Williams speelde een overtuigende rol van ontvoerder. Een compleet andere rol dan in de eerder genoemde films, ook hier valt de veelzijdigheid van de acteur weer op.

williams pacino

Dead Poets Society

Voor het publiek een relatief onbekende film is Dead Poets Society (1989). Williams speelt hierin de rol van John Keating een bevlogen Engels leraar op een Amerikaanse privéschool. Al snel krijgt Williams het aan de stok met het bestuur van de school. Zijn lessen zijn te progressief en wordt hiervoor op de vingers getikt. Toch weigert de docent zich te houden aan het starre conservatieve curriculum dat de schoolleiding voor ogen heeft.

robin williams dead poets society

Ondanks de waarschuwing van de leiding blijft Williams zijn lessen geven en leert de leerlingen houden van literatuur en gedichten. Een inspiratie voor leraren vandaag de dag. De rol van leraar zou de acteur later weer aannemen in de film Good Will Hunting (1997) welk een groot succes werd.

Robin Williams was een getalenteerd acteur. Ik durf niet te beweren dat zijn ziekte de reden was voor zijn acteerkwaliteiten, al zal het wel hebben meegespeeld in wat Robin Williams tot een veelzijdig acteur maakten maar tegelijkertijd ook kwetsbaar.

Nu wil ik dit niet afsluiten met je moet dit en dit zien. Williams was een bescheiden acteur die ooit heeft gezegd: ‘In America they really do mythologise people when they die’, misschien heeft hij wel gelijk.

Seize the Day!