Wilt Chamberlain

Geboortedatum: 21 August 1936

Biografie

Wilt Chamberlain (Philadelphia, 21 augustus 1936 – Los Angeles, 12 oktober 1999) was een Amerikaans basketballer die faam maakte in de NBA profliga in de VS. Zijn bijnamen waren Wilt the Stilt en The Big Dipper. Chamberlain begon zijn carrière bij de Overland Highschool in Philadelphia in de staat Pennsylvania en speelde vervolgens op collegeniveau bij de University of Kansas. Na een korte periode bij de Harlem Globetrotters ging hij in 1959 spelen in de NBA voor de Philadelphia Warriors waar hij in zijn eerste jaar de beste scorer van de NBA werd met 37,6 punten per wedstrijd. Hij werd ook meteen uitgeroepen tot MVP oftewel meest waardevolle speler, de eerste keer dat iemand die prijs kreeg in het eerste jaar in de liga. De boomlange Chamberlain (2.14 meter) was eigenlijk té goed voor zijn tijd. De NBA paste zelfs de spelregels aan om zo de grote invloed van de oppermachtige Chamberlain op het spel te beperken. De drie-seconden regel werd ingevoerd, waarbij spelers zich voortaan niet langer dan 3 seconden mochten ophouden in de bucket of raket, de afgelijnde ruimte tussen de vrijworplijn en de basket. Zo werd ook de goaltending-regel geïntroduceerd, het werd verboden om geshotte ballen die zich - in een dalende lijn - boven de ring bevinden, weg te meppen. Op 2 maart 1962, in een wedstrijd die de Warriors met 169-147 wonnen van de New York Knicks scoorde Chamberlain het record van 100 punten in één wedstrijd, een feit dat des te opmerkelijker is omdat er toentertijd nog geen driepuntslijn bestond in de NBA. Na een jaar in San Francisco te hebben gespeeld keerde hij terug naar Philadelphia waar hij voor het nieuwe team de Philadelphia 76ers ging spelen. In 1967 behaalde hij met de 76ers de nationale titel door de onverslaanbaar geachte Boston Celtics af te troeven.

Dit is een:

Man   Vrouw