Over Jade


Nuchtere Fries, daar komt het wel op neer. Geboren en getogen in Friesland is dat toch wel iets wat ik heb meegekregen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Dit is nog best wel eens een uitdaging als het komt tot kritisch schrijven.

Rond mijn 18de zag ik Cars en ik was verliefd. Tot op de dag van vandaag kijk ik deze film nog steeds regelmatig. Mijn liefde voor films is dus pas op latere leeftijd tevoorschijn gekomen. Het schrijven over films en ze te bekritiseren is ontstaan tijdens mijn opleiding American Studies in Groningen. Kritisch schrijven is een vak, en elke dag merk ik dat ik hier meer over leer. Mijn inspiratie wanneer het komt tot recensie schrijven komt uit één van mijn favoriete films:

In many ways, the work of a critic is easy. We risk very little, yet enjoy a position over those who offer up their work and their selves to our judgment. We thrive on negative criticism, which is fun to write and to read. But the bitter truth we critics must face, is that in the grand scheme of things, the average piece of junk is probably more meaningful than our criticism designating it so. -- Anton Ego, Ratatouille

Mijn zwakte is Pixar, ik kan vele van hun films van begin tot eind mee spreken (tot grote irritatie van mijn wederhelft) en het analyseren van deze films heeft mij zelfs geïnspireerd voor mijn thesis over racisme in Pixar films. Mijn grote liefde is dus animatie films, niet alleen van Pixar hoewel de briljante John Lasseter toch wel mijn held is. Dat betekent niet dat ik niet kan genieten van samenwerkingen tussen Tim Burton en Johnny Depp of van de creaties van Quentin Tarantino, integendeel!


Jade

Alle recensies van Jade

Recensie: Avengers: Infinity War (2018)

door


In 2008 kwam Marvel met Iron Man. Ondertussen is de cinematic universe van Marvel 10 jaar oud en dit komt allemaal samen in Avengers: Infinity War. Het spektakel der spektakels. Langverwacht en dus zijn de verwachtingen ook hoog.


infinity war

Recensie: La La Land (2016)

door


Vergeet niet de rollercoaster van emoties waar La La Land doorheen gaat. Niet meevoelen is geen optie. Pure euforie in de openingsscene, welke een link is naar The Young Girls of Rochefort. La La Land is namelijk niet zomaar een musical, maar een ode aan alle klassieke Hollywood musicals; een...


1

Recensie: Inferno (2016)

door


Inferno lijkt niet op de vorige twee Dan Brown verfilmingen. Het meest opvallende is de tijdsdruk die ligt op het oplossen van de puzzel die Langdon voor zijn voeten geworpen krijgt. Dit in combinatie met een talent om in lastige situaties terecht te komen zorgen er voor dat Robert Langdon...


inferno 02038138 ps 4 s low

Recensie: Suicide Squad (2016)

door


Een ander nadeel van alle karakter introductions is dat alle ‘red shirts’ van mijlenver te spotten zijn. Het is jammer dat een grote productie zulke fouten maakt. De film is voorspelbaar en innovatie is ver te zoeken. Meer dan het label entertainment kan ik Suicide Squad niet geven.


suicide squad3

Recensie: Warcraft: The Beginning (2016)

door


De acteurs en actrices zijn ook uitstekend gecast. De meeste acteurs zijn geen grote Hollywoodsterren, ondanks dat ze misschien een grotere rol hier of daar hebben gehad. Dit is iets wat de film ten goede komt. Met name voor de fans zullen de in-game personages echt tot leven komen.


warcraft the beginning 02037760 ps 9 s low2

Recensie: X-men: Apocalypse (2016)

door


Maar laten we wel wezen, de actie scenes zijn wel weer heerlijk gevuld met special effects en epische gevechten. Met name Jean Grey's transformatie naar Phoenix is oogverblindend. Jean wordt in deze nieuwe tijdlijn gespeeld door Sophie Turner. De meeste mensen zullen haar kennen als Sansa Stark uit Game of Thrones.


x men apocalypse 56031867 ps 2 s low2

Recensie: The Jungle Book (2016)

door


De enorme jungle en alle verschillende dieren die in deze jungle leven maken het niet verwonderlijk dat er CGI gebruikt is. De jungle is geweldig om te zien met prachtige details die je de adem benemen. Toch is niet alle CGI even goed uitgevoerd.


the jungle book 40043085 ps 1 s low

Recensie: Deadpool (2016)

door


Deadpool is een continue stroom van gevatte grappen en op elke situatie wordt even ad rem gereageerd door onze geliefde (super)held, daarnaast wordt menig klassieke film voor schut gezet door Deadpool. Een belangrijk onderdeel van de strip is het besef van Wilson dat hij onderdeel is van een verhaal, om...


deadpool 56031312 ps 2 s low

Recensie: The Divergent Series: Allegiant (2016)

door


In dit avontuur is het wederom Four die de touwtjes in handen lijkt te hebben. Dit is in dit deel van de serie duidelijker dan ooit tevoren. Dit is al duidelijk zodra de eerste stappen buiten de muur worden gezet, en Tris en de rest van groep als puppies achter...


the divergent series allegiant 60082406 ps 5 s low2

Recensie: Creed (2015)

door


Skeptisch. Dit woord beschrijft menig reactie toen men hoorde dat er nog een Rocky gerelateerde film ging komen. Totdat Sylvester Stallone werd genomineerd voor de Oscar. Dit moest toch betekenen dat er een redelijke film achter zou zitten; en dat is ook zo.


creed 15021615 ps 1 s low

Recensie: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

door


Met alleen goede special effects maak je echter geen film; gelukkig wordt dit in The Force Awakens opgelost met geweldig neergezette personages. Met name nieuwkomers Daisy Ridley en Adam Driver zetten een inspirerende respectievelijke ‘good guy’ en ‘bad guy’ neer.


star wars the force awakens 40043082 ps 1 s low

Recensie: Ant-Man (2015)

door


De special effects wat betreft de volledige mierenkolonies die deze film met zich meebrengt zijn niet bepaald roemenswaardig. Echter de mieren zijn overtuigend genoeg om echt te lijken qua vorm en proporties, toch lijken ze een beetje metaalachtig.


ant man 40043079 ps 2 s low

Recensie: Project T (2015)

door


Disney is bekend om zijn leuke details in films; vaak gebeurd dit in de animatiefilms, maar ook in Project T zijn er wat leuke referenties. Meest opvallend is dan toch wel de manier waarop de jonge Frank Walker in Tomorrowland terecht komt.


project t 40044076 ps 1 s low

Godfather winactie winnaar bekend

door


We hebben een winnaar voor onze like en share actie van The Godfather trilogie! Details hierover vind je op onze Facebook Pagina.


Recensie: Avengers: Age of Ultron (2015)

door


Ze zijn weer terug! En hoe. Het is alweer drie jaar geleden dat The Avengers uitkwam, maar hier is dan eindelijk het vervolg. Alhoewel, sinds Iron Man slaagt Marvel erin om al haar films naadloos op elkaar aan te laten sluiten.


avengers age of ultron movie poster 2

Exclusief - Recensie: February (2014)

door


Hoeveel kan gezegd worden in acht luttele minuten? Ontzettend veel. De korte film February van regisseur Siar Sedig brengt in dit korte tijdsbestek frustratie, onmacht, heimwee en vernedering samen. De setting en het acteerwerk brengen je in eerste instantie op het verkeerde spoor, waarna je ogen in de laatste minuut...


poster february

Recensie: Focus (2015)

door


Deze film voldoet in elk onderdeel aan de eisen van een succes en er is duidelijk te zien dat het proces na het filmen de aandacht heeft gekregen die het verdient. Alles komt geheel samen aan het eind en zelfs extra verhaallijnen die onbelangrijk lijken vallen als puzzelstukjes op hun...


focus 15021504 ps 1 s low

Interview met regisseuse Marjane Satrapi

door


Na haar eerdere films Persepolis en Poulet aux prunes stapt Marjane Satrapi nu Hollywood in met haar eerste Engelse film The Voices. Ik had de gelegenheid haar te interviewen na het zien van deze film, hieronder een verslag.


MSatrapi