Exclusief - Recensie: February (2014)

27 maart 2015 door Jade

00.511.522.533.544.55 4,5 uit 5

poster february

Regisseur: Siar Sedig

Acteurs: Armin Tashakoor, Maryam Tarami

Genres: Korte film, Drama

Hoeveel kan gezegd worden in acht luttele minuten? Ontzettend veel. De korte film February van regisseur Siar Sedig brengt in dit korte tijdsbestek frustratie, onmacht, heimwee en vernedering samen. De setting en het acteerwerk brengen je in eerste instantie op het verkeerde spoor, waarna je ogen in de laatste minuut worden geopend voor wat er echt gaande is.

February image 1

De film lijkt een verslag van een eerste date te zijn. Te zien is hoe een man en een vrouw in een café in Amsterdam zitten en een gesprek voeren. Al snel voelt er iets verkeerd, eigenlijk voelt het meer als een interview dan een vriendelijk, gezellig gesprek bij een eerste afspraakje. De vrouw vertelt over haar leven in Iran en hoe dit haar gemaakt heeft tot wie ze is. Ze herinnert zich de thee van haar grootvader en hoe de thee hier in Nederland geen thee te noemen is. Dan verplaatst het gesprek zich naar een woonkamer. Het wekt het idee op dat alles koek en ei is, maar dan ineens verandert de setting weer en de warme kleuren van de woonkamer en het gezicht van de vrouw gaan over naar een triest grijs. Langzamerhand valt het kwartje en blijkt de situatie anders te zijn dan men op het eerste gezicht kon vermoedden.

february still 3

February is een productie van een groep Nederlandse filmmakers met verschillende kleurrijke achtergronden. De in Iran geboren actrice Maryam Tarami speelt de hoofdrol; terwijl haar mannelijke tegenspeler Armin Tashakoor is, welke ook oorspronkelijk uit Iran komt. Samen krijgen ze het voor elkaar je te misleiden in wat er gaande is. Tarami weet het leed goed te verwoorden met haar gezichtsuitdrukkingen en ze heeft dan ook verdiend al de prijs voor beste actrice gewonnen voor deze rol op het Red Dirt International Film Festival in Oklahoma.

De korte film February is een confronterend verhaal in acht minuten verteld. Het laat zien hoe moeilijk en vernederend het vinden van een nieuw thuis in een ander land kan zijn en hoe koelbloedig er wordt gehandeld in dit proces. De plottwist in de laatste minuut zal je geschokt achterlaten en tot nadenken zetten.

Bekijk hier onder de short:

English short from Maryam Tarami on Vimeo.

Maryam heeft ons via de mail nog het een en ander over het ontstaan van de film verteld, en natuurlijk, waar jullie zelf de film kunnen bekijken!

February zou eigenlijk ook een lange speelfilm moeten worden. Het idee voor mij om deze film te produceren is ontstaan toen ik een vrouw ontmoette die mij vertelde over haar leven in haar thuisland Iran, en hoe ze is terecht gekomen in Nederland. Dus eigenlijk zoals ik de rol speel heb ik zelf een vrouw ontmoet, die iets bij mij heeft los gemaakt. Een van de redenen waarom ik ook de rol van de vrouw zelf op me wilde nemen is dat ik controle wilde over hoe de vrouw zou worden neergezet.

De vrouw vertelde me zo veel (uren achter mekaar) dat we genoeg informatie hadden om een lange speelfilm te maken. Van haar leven als radioloog in Iran tot ze was gescheiden van de man met wie ze naar Nederland kwam. Vanwege gebrek aan tijd (een lange speelfilm maken kost veel meer tijd EN geld) was besloten toch een korte film te maken. Een grote uitdaging bij de ontwikkeling van de film was het kiezen van "welk stukje" uit het levensverhaal van de vrouw we zouden verfilmen.

Ik denk dat veel van onze volgers erg blij zullen zijn met jullie review. Doordat we de film dit jaar nog op een aantal voor ons belangrijke film festivals willen kwalificeren, mogen we de film nog niet aanbieden op VOD. Dus veel mensen moeten wachten tot de film eindelijk op een film festival in hun regio te zien is. We hebben nog niet alle officiële data van film festivals, die krijg je pas enkele weken voor het evenement, mits je film ook daadwerkelijk geselecteerd wordt. Maar hier de eerst volgende twee data in april:

Maryam (En natuurlijk alle anderen die aan deze film hebben gewerkt), namens iedereen van Film op TV, heel veel succes bij het kwalificeren (en tonen!) van February op de verschillende festivals!

Read this article as PDF here.