Recensie: Belgica (2016)

9 maart 2016 door Marieta

00.511.522.533.544.55 3 uit 5

belgica 36000359 ps 1 s low

Regisseur: Felix Van Groeningen

Genre: Drama


Met Belgica realiseert de Belgische regisseur Felix van Groeningen zijn vijfde speelfilm. Na het succes van The Broken Circle Breakdown focust Van Groeningen zich opnieuw op een moeizame relatie met een prominente rol voor muziek. De nadruk op de soundtrack gemaakt door Soulwax in combinatie met de kwaliteit van de vorige film van Van Groeningen zorgden voor hoge verwachtingen.
Belgica kon niet tippen aan zijn voorganger door een gebrek aan tederheid en eerlijkheid. Toch weet Van Groeningen de sfeer en personages op een passende manier in beeld te brengen waarbij irritatie niet ver te zoeken is.

Jo (Stef Aerts) is een jonge man die trachtom zijn kroeg Belgica populair te maken bij het publiek. Een van zijn idealen is de toegankelijkheid voor iedereen in zijn kroeg. Hij wil een warm welkom voor alle lagen van de bevolking. Frank (Tom Vermeir), zijn broer, leidt al een tijd lang een doelloos bestaan waarbij hij de dromen van zijn vrouw Isabelle (Charlotte Vandermeersch) volgens eigen zeggen vooropgesteld heeft: hij schonk haar een kind en de realisatie van een kennel. Wanneer beide broers elkaar na jaren weer treffen denkt Frank zijn passie in het leven te hebben gevonden. Hij wil samen met zijn kleine broertje Belgica uitbreiden en een van de populairste clubs van de omgeving maken...

belgica 36000359 st 1 s low

De gedeelde passie voor Belgica lijkt langzaam over te gaan in een toevlucht bestaande uit alcohol, drugs, seks en agressie. In vergelijking met Frank blijft Jo de verstandige die vast wil houden aan zijn passie en idealen. Toch hebben beide broers weinig ambities. Geen van beide durven ze de schuld van fouten bij zichzelf te leggen. De frustratie en het zelfmedelijden van de broers die hieruit ontstaat is constant te voelen. Van Groeningen weet deze pessimistische levensinstelling perfect te plaatsen binnen het nachtleven. De vuiligheid en oncontroleerbaarheid van alcohol- en drugsmisbruik in combinatie met fast food en veel sigaretten kan je bijna door het scherm heen ruiken en voelen.

Belgica is hiermee een zwaarmoedige film over een strijd die wordt geleverd tegen de verleidingen in het leven. Een strijd tussen twee broers en de uitdaging in het accepteren van je eigen falen en die van een ander. Belgica geeft geen zicht op een goede afloop, maar laat de consequenties zien van keuzes die gemaakt worden in het leven. Keuzes die net zoals de dreunende, zware klanken van de soundtrack nog lang zullen nadreunen in je oren.
Gerelateerde films: The Broken Circle Breakdown