Recensie: High Rise (2016)

30 juni 2016 door Marieta

00.511.522.533.544.55 3 uit 5

High Rise 2014 Film Poster2

Regisseur: Ben Wheatley

Acteurs: Jeremy Irons, Sienna Miller, Tom Hiddleston

Genre: Drama


In 1970 werden de rechten van High Rise reeds gekocht door de Engelse producent Jeremy Thomas. Na ruim 45 jaar vertaalt Ben Wheatley High Rise van J.G. Ballard dan eindelijk op een chaotische wijze waarin de hoofdrol is weggelegd voor de ultrasexy en gracieuze Tom Hiddleston. In de futuristische jaren ’70 - inclusief de grafische oranje prints – probeert dokter Robert Laing (Hiddleston) zijn geluk te vinden in een luxueus ‘high-rise’ appartement. In dit appartementencomplex wordt een autonome wereld gecreëerd, waarin iedere klasse zijn plek weet. Perfecte manieren, vlekkeloze feesten, keurige interieurs en de decadentie aan de top vormen de basis voor een schijnbaar gelukkig leven.

De Engelse Wheatley respecteert in zijn verfilming de kracht van de literatuur en onderstreept dit door High Rise te openen met een van de meest legendarische zinnen uit de literatuurgeschiedenis – ‘Later, as he sat on his balcony eating the dog, Dr Robert Laing reflected on the unusual events that had taken place within this huge apartment building during the previous three monts.’

Deze drie maanden beginnen wanneer Laing zijn nieuwe appartement op de 25e verdieping betreed in een nieuw appartementencomplex. Het complex is van alles voorzien: een eigen supermarkt – met Nymphomaniac ster Stacy Martin als kassière -, een zwembad en een sportcomplex. Laing wordt tijdens het zonnen op zijn balkon al snel gestoord door zijn bloedmooie bovenbuurvrouw Charlotte (Sienna Miller). In een stoomversnelling beland Laing in het sociale leven van het complex waarbij hij wordt geconfronteerd met de fouten van het ontwerp.

Het complex wordt de setting voor een sociaal experiment. Het perfecte wereldje blijkt volop gebreken te bevatten die zijn invloed hebben op de compleet autonome samenleving. Waar bevolkingslagen op een begripvolle manier letterlijk onder en boven elkaar leefden breekt er al snel een machtsstrijd los. Met Luke Evans (The Hobbit, Dracula Untold) als ultieme strijder van de lage klasse. Zijn strijd escaleert al snel in totale waanzin. Aan de top staat Royal (Jeremy Irons) die niet zoveel anders lijkt te zijn dan alle andere bewoners.

Ondertussen blijft Laing een kalme, vrijwel emotieloze man die alle gebeurtenissen observeert. Hiddleston vertolkt dit op een perfecte manier waardoor de film in zijn geheel een bepaalde kilte laat voelen. Een absolute aanrader voor de kijker die van bizarre werelden houdt met indrukwekkende beelden en uitstekend acteerwerk van deze sterrencast.

Trailer High Rise