Recensie: The Age of Adaline (2015)

16 juni 2015 door André

00.511.522.533.544.55 3 uit 5

the age of adaline 47042764 ps 1 s low

Regisseur: Lee Toland Krieger

Acteurs: Amanda Crew, Anjali Jay, Blake Lively, Ellen Burstyn, Harrison Ford, Kathy Baker, Lynda Boyd, Michiel Huisman

Genres: Romantiek, Drama, Fantasy

De film The Age of Adaline vertelt over het romantische sprookje van de Amerikaanse Adaline Bowman (Blake Lively, Savages), wier leven in het jaar 1937 een ingrijpende verandering krijgt. Door een auto-ongeluk en de samenkomst van diverse, universele omstandigheden blijft Adaline voor altijd 29 jaar jong. Deze omstandigheden worden door de narrator (Hugh Ross, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) plausibel gemaakt door er zogenaamde wetenschappelijke gegevens op los te laten, maar deze gegevens zijn gebaseerd op pure fictie.

Freakshow
Adaline moet er voor waken geen freak van de maatschappij te worden, want het is op zijn minst vreemd te noemen dat ze er zo jong uit blijft zien, terwijl haar dochter wel ouder wordt. Uiteindelijk ouder dan haar eigen moeder. Wanneer de overheid lucht krijgt van deze opmerkelijke eigenschap besluit Adaline te vluchten, en neemt ze iedere 10 jaar een nieuwe identiteit aan. De film begint dan ook met Adaline die in het hedendaagse New York nieuwe (valse) identiteitspapieren aanschaft. Wanneer zij diezelfde avond op een nieuwjaarsfeest aanwezig is, ontmoet zij de filantroop Ellis Jones (Michiel Huisman, Wild) en staat ze zichzelf uiteindelijk toe om na jaren weer verliefd te worden.

Age of Adaline 1

Geloofwaardigheid
Ondanks het jonge uiterlijk van Blake Lively lukt het regisseur Lee Toland Krieger (Celeste & Jesse) je te laten geloven dat Adaline Bowman een vrouw van 107 jaar oud is. De relatie met haar dochter Flemming (Ellen Burstyn, The Exorcist), die qua uiterlijk haar overgrootmoeder zou kunnen zijn, en de kledingkeuze van het personage Adaline, welke je doen denken aan de mode van de jaren veertig van de vorige eeuw, helpen bij deze geloofwaardigheid. Maar de romantiek tussen de twee hoofdpersonen Adaline en Ellis overtuigt echter wat minder. Er valt niets aan te merken aan de chemie, maar de vonk slaat op het doek niet echt over tussen de twee hoofdpersonen.

Age of Adaline 2

Verleden
Wanneer je de leeftijd van 107 jaar hebt bereikt, is het vanzelfsprekend dat je als mens een verleden hebt opgebouwd. Een minder positief voorval uit dat verleden komt naar boven wanneer Adaline de ouders van haar liefde ontmoet. Harrison Ford en Kathy Baker (Edward Sciccorhands) spelen deze rollen met bezieling en Ford speelt voor een kort moment een van zijn beste, overtuigende scènes op het witte doek. Het voorval uit het verleden van Adaline overtuigt haar ervan dat liefde zich niet laat dwingen en dat ze voor een keuze staat die haar leven zal veranderen.

Met de film The Age of Adaline heeft landgenoot Michiel Huisman zijn eerste grote rol in een Hollywoodproductie afgeleverd, waar hij best trots op kan zijn. Regisseur Krieger heeft zijn best gedaan er een acceptabel verhaal van te maken, maar het fictieve karakter van de film is uiteindelijk geloofwaardiger dan de romantiek tussen de twee hoofdpersonen. Wellicht komt dit door het statige karakter van oudere Adaline en de jongensachtige uitstraling van de jongere Ellis. The Age of Adaline is een sprookjesachtig, romantisch verhaal die het in zich heeft om te slagen, maar uiteindelijk langzaam vervaagd als een herinnering.

Trailer van de film The Age of Adaline